co-to-jest-wysoka-grzadka 1617280594

Co to jest "wysoka grządka"?

Rozwiązanie dla Twojej wygodyWysokie grządki to w końcu idealne rozwiązanie dla tych ogrodników, którzy mają trudności ze schylaniem się i generalnie poruszaniem. Wariant niski, rodem z angielskich ogródków można polecić zwłaszcza tam, gdzie gleby podmokłe i rośliny źle rosną. Również do tych ogródków, w których nie jesteśmy pewni, czy rodzima ziemia nadaje się do uprawy roślin do jedzenia. W przypadku takiej konstrukcji grządki wystarczy 1 warstwa połączonych ze sobą desek pomalowanych wodnym lakierem. To bardzo ważne, by środek użyty do zabezpieczenia mógł mieć kontakt z roślinami jadalnymi. Burty wypełnia się ziemią uniwersalną, może być to również BIO podłoże z dodatkiem naturalnego nawozu (pojemność jednego piętra to 192 litry ziemi) i już można siać. Na klasycznej wysokiej rabacie, ma ona być rodzajem tradycyjnej pryzmy kompostowej, zestawionej z 3 poziomów i wysokiej na 60 cm, poszczególne poziomy wypełnia się inaczej. Warstwa dolna to części grube, warto wykorzystać liście i łęty z ogrodu. Jeśli ich nie ma, to tę część wypełniamy zrębkami, czyli zawartością worka nr 1 z zestawu do wysokich rabat. Po podlaniu pierwszej warstwy czas na środek, czyli dojrzały kompost. Jeśli nie mamy własnego kompostu, wtedy korzystamy z worka oznaczonego cyfrą 2. Znów podlewamy i na wierzch wysypujemy ziemię uniwersalną. Wysoką grządkę warto założyć wcześnie, nawet u schyłku zimy, bo poszczególne warstwy powinny naturalnie osiąść. Jeśli zimno, wtedy całość dodatkowo okrywamy czarną agrowłókniną, bo im gleba będzie cieplejsza, tym szybciej rośliny rozpoczną wzrost.  Box Block_6oo1eht0j1bs69 Jak zaplanować siewy i sadzenie roślin?  Box Block_f2vp9i50j1bqds Box Block_p0r48100j1br4d Box Block_48oom4j0j1br4u Box Block_69rfecp0j1br5d Box Block_l32h2q30j1brcv Box Block_gbt7m5k0j1brck Box Block_cb9i1h40j1breh Box Block_pe0h8kf0j1brf2 Box Block_fbvnnaf0j1brfp Box Block_k4ka1i50j1brgo Box Block_1njvmo20j1brha Box Block_n0n22cp0j1bri7 Box Block_ori56t50j1brio Box Block_stm4tsd0j1brj6 Box Block_7c8cte20j1brju Box Block_lmps1b00j1brkr Box Block_kcvicun0j1brld Box Block_2fdd12q0j1brof Box Block_3o3hrgk0j1brs3 Box Block_lm83kgc0j1brsv Box Block_vtr8ggc0j1bru2 Box Block_j93gr180j1brue Box Block_ita1cea0j1bs0l Box Block_915t8je0j1bs1e Box Block_34hhbtu0j1bs1t Box Block_5vmoqfr0j1bs2e I jeszcze garść informacji na temat lokalizacji wysokich grządek. Zawsze trzeba je budować w nasłonecznionych miejscach, lecz niekoniecznie w ogrodach. Można z nich mieć pożytek również w miastach, na tarasach, czy balkonach. Mogą to być to nawet konstrukcje postawione na mobilnych stelażach i przesuwane na kółkach. Ciekawym rozwiązaniem byłyby chyba ziołowe, powszechnie dostępne grządki ustawiane w miejscach publicznych. W końcu do takich upraw wykorzystuje się nie tylko skrzynie, lecz również duże i wysokie donice. Pomysłów na własną autorską grządkę może być bez liku. Ważne jest to, że z wysokich grządek najczęściej i najchętniej korzystamy wtedy, gdy rośliny w nich uprawiane znajdują się w zasięgu wzroku i… ręki.  Bazylia - od pcybuta do milioneraJest świetnym przykładem na to, że w ogrodzie nawet skromne rośliny mogą zrobić zawrotną karierę. Tym razem mamy przypadek pucybuta, który stał się milionerem, bo bazylia to, nie bójmy się nazwać po imieniu: skromny, śródziemnomorski chwast. Kto o niej w Polsce słyszał jeszcze 20-30 lat temu? A teraz kupujemy miliony sadzonek! Nie wyobrażamy sobie bez nich ziołowych rabat, doniczek i skrzynek na parapetach. Świeżą bazylię jada się o wszystkich możliwych porach roku. Zimą też jest przecież dostępna, jako kilkudniowe kiełki, albo zielone zioło w supermarketach.  O tym chyba wszyscy wiedzą… A o tym, że bazylia, bazylii nierówna? Każdy jej miłośnik powinien awansować na wyższy poziom znajomości z owa zieleniną i nauczyć się rozpoznać poszczególne odmiany. Dla zachęty można zaproponować kuchenny wieczór z odmianą ‘Minette’. To tzw. bazylia grecka o drobniutkich liściach. Zdaniem wielu najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna. Raz skosztujemy i już tradycyjną wielkolistną odmianę będziemy sobie zostawiali na zimę, kiedy masowo pojawia się w sklepach. Poszukajmy kolejnych sadzonek np. o kolorowych liściach: purpurowych lub nakrapianych purpurowymi plamami. Okazuje się, że obydwie to bazylie purpurowe, tylko nasiona są różnej hodowli. Niezależnie od pochodzenia w kuchni bardzo przyjemnie zaskakują. Jest też odmiana bazylii o aromacie cytrusów (zwana cytrynową), a także bazylia sałatowa. Tę można wręcz traktować jako gatunek dekoracyjny. Ma jasnozielone mocno karbowane liście, których faktura przypomina włoską kapustę. Na tym podobieństwa się kończą, bo aromat wcale nie jest kapuściany, lecz bazyliowo-anyżkowy. Od czasu do czasu pojawia się jeszcze jedna odmiana, którą nazywają ‘Siam Queen’, to bazylia tajska. Będziemy z nią właśnie mieli przyjemność, jeśli pewnego dnia wśród zielonych rozet wyrosną oryginalne purpurowe pędy i listki zakończone pąkami kwiatowymi. Ma ona posmak cynamonu. Jest wreszcie w sprzedaży bazylia wieloletnia, którą można opisać jako kulinarnego średniaka, ale jeśli uda się go przechować, to z sadzonek będzie radość na co najmniej 2 sezony.  Box Block_em58cpj0j1bs9v Tylko gdzie kupić tak różnorodne sadzonki? Trudno upolować wszystkie na raz, ale warto poszukiwać na  targowiskach i w centrach ogrodniczych. Bazyliowe wiosenne polowanie najlepiej rozpocząć na początku maja. Jest również opcja dla oszczędnych, czyli wysiewanie nasion od końca kwietnia do początku czerwca. Najpierw  do doniczek w szklarniach, a z czasem wprost na słoneczne rabaty w ziemię Bio do ziół i warzyw. Wszystkie bazylie to w ogrodzie rośliny słońca. Są chwastami, a jednak ziemi potrzebują żyznej, bo je często ścinamy i muszą skądś czerpać siłę, by odrastać. Zbiory kończymy do początku września, a skoro tak, to nie zwlekając nazbierajmy w sierpniu tyle liści, żeby zrobić aromatyczną oliwę czy domowe pesto i pewien zapas ususzyć. Bazylię zawsze suszymy powoli, w cieniu, w przewiewnym miejscu, by traciła jak najmniej aromatów i atrakcyjnego koloru. Dobre efekty daje wrzucenie liści do suszarki. Pewne jest to, że roślin nie można żałować. Zaleca się naprawdę częste strzyżenie i regularne obrywanie pąków oraz pędów kwiatowych, gdyż w głębi duszy bazylia jest jednak przydrożnym chwastem i wykazuje charakterystyczne upodobanie do wiązania nasion, tworzenia samosiewów. Wprawdzie kwitnącym bazyliom trudno odmówić uroku, ale z ogrodniczego a zwłaszcza kulinarnego punktu widzenia to mało przydane. Do tego w Polsce z nasion raczej nic nie wyrasta, a najgorsze, że kwitnące rośliny nie tworzą aromatycznych liści.  Box Block_32m81e20j1btbm

Aktualności

PSB Mrówka Jasło
Siedziba:
ul. Floriańska 121, 38–200 Jasło
Telefon: dział obsługi klienta: 13 445 60 25
E-mail: katarzyna.tutro@psbmrowka.com.pl
NIP: 8722184769
REGON: 691763932